top of page
Yogales buiten

DIVERSE VORMEN VAN YOGA

'Nu, is waar liefde ademt.'

 

~Rumi~

HATHA YOGA

De naam ‘Hatha’ bestaat uit 2 onderdelen: ha (zon) en tha (maan). Ha verwijst naar het Yang element; de zon, het vurige en het mannelijke. Tha verwijst naar het Yin element; de maan, het kalmerende en het vrouwelijke. 

Hatha yoga is de meest klassieke vorm van yoga. Het draait om evenwicht. Via inspanning èn ontspanning werk jij naar een gevoel van harmonie, van innerlijke rust.

Iedere yogadocent heeft haar eigen 'kleur'. Ik houd van beweging. En ik houd van stilte. Door beide te combineren krijg jij inzicht in hoe het werkt bij jou. Waar reageer jij op? Wanneer zet jij je schrap? Hoe laat jij ontspanning toe in een meer intensieve houding?

Mijn lessen kenmerken zich door een trage flow. En we verblijven soms een langere tijd in een houding. Daar komt kracht en balans bij kijken. Je neemt de tijd om te voelen hoe het lichaam reageert, waar ruimte te ervaren is. Je creëert een groter bewustzijn van jouw lichaam en geest.

De adem is van essentiële waarde in mijn lessen. Het krijgt vorm doordat we bewegen op de adem en het beoefenen van ademhalingsoefeningen, oftewel ademwerk (pranayama). 

Een zeer gewaardeerde docent van mij benoemde het als volgt: ‘Hoe ruimer de adem stroomt, hoe vitaler jij je zult voelen.’ Door het bewustzijn op de adem te vergroten raak jij meer verbonden met jouzelf. Wil je echt weten hoe het met je gaat? Breng dan de aandacht naar de adem. Daar vind je het antwoord.

De yogales eindigt altijd met een eindontspanning, Savasana, en/of een korte meditatie. Het is een moment in de les waar jij je volledig mag ontspannen. De eindontspanning vergroot de voordelen van je beoefening en is een essentieel onderdeel van de les om de yogabeoefening af te ronden.

De boom stelt
Actieve Senior koppel

STOEL YOGA

Stoelyoga is min of meer ‘vanzelf’ ontstaan doordat yogadocenten er een stoel bij pakten voor leerlingen voor wie de houdingen op de mat te zwaar of moeilijk werden. 

 

Stoelyoga is een meer laagdrempelige vorm van yoga. Je hoeft je er niet speciaal voor om te kleden en mag zelfs je schoenen aanhouden als je dit prettig vindt.

 

Een stoelyogales bestaat uit het uitvoeren van (milde) houdingen op een stoel. Het is een zachte bewegingsvorm en daardoor voor iedereen haalbaar, ongeacht leeftijd, lenigheid of conditie.

Een les omvat ontspannings- en ademhalingsoefeningen, rek- en strekoefeningen en versterkende oefeningen zittend op de stoel. Als de mogelijkheid er is, dan zijn er ook enkele staande houdingen – die je eventueel ook zittend kan doen. Bij staande oefeningen wordt de stoel vaak gebruikt als steun bij balansoefeningen of om een houding te vergemakkelijken.

En vergis je niet, daar waar je op de yogamat soms uitdagingen ervaart, door een meer krachtige houding, kun je die ook ontmoeten op de stoel. Ook sommige houdingen op een stoel vragen om kracht en doorzettingsvermogen, maar altijd met respect voor het lichaam en altijd met de hulp van de adem. Samen kijken we naar de mogelijkheden van jouw lichaam en gaan we creatief om met eventuele beperkingen.

Stoelyoga, samen met anderen, is boven alles erg leuk om te doen! En belangrijk om te onthouden: al zijn de bewegingen nog zo klein, de lichamelijke en geestelijke gezondheid zal verbeteren bij regelmatige beoefening!

MINDFUL YOGA

Over mij

Mindful Yoga combineert de (meer zachte) houdingen en bewegingen van Hatha yoga met het mentale bewustzijn en de mindfulness van meditatie. Het gaat om aandacht voor het huidige moment. Wat laat zich zien? En dat zonder oordeel.

Het is een les waar de houdingen een meer yin-karakter krijgen. Yin betekent stilte, kalmte en ontvankelijkheid. Yin is vrouwelijk en spreekt het parasympatische zenuwstelsel aan, waardoor je zenuwstelsel tot rust kan komen. Het parasympatische zenuwstelsel is onderdeel van je autonome zenuwstelsel en zorgt tot op celniveau voor rust en herstel.

 

We bewegen op het ritme van de adem en er is tijd om de houdingen na te voelen. Gedurende de les nodig ik je uit om te voelen welke sensaties in het lichaam voelbaar zijn. We beoefenen opmerkzaamheid ten aanzien van het lichaam en creëren een groter bewustzijn op de aanwezigheid van de adem.

Bij mindful yoga ligt de nadruk op het aanwezig zijn in elk moment, in plaats van op het bereiken van een bepaald fysiek doel of een bepaalde houding. Het betekent ook het loslaten van oordelen, verwachtingen en afleidingen, en gewoon leven met wat er is.

Een les omvat ontspannings- en ademoefeningen (pranayama), houdingen (asana’s) en meditatie. Het is een zachte bewegingsvorm en daardoor voor iedereen haalbaar, ongeacht leeftijd, lenigheid of conditie.

Klankschaalmeditatie
bottom of page