top of page
Pad op het water

'Yoga is het stilleggen van de wervelingen van de geest, dan is het ziende thuis in zichzelf.

~Patanjali~

WAT IS YOGA?

Yoga betekent van oorsprong ‘verbinding’. Een open en vrije verbinding met wie je in wezen bent, maar ook met de medemens, de rest van de wereld, het grotere geheel. Deze verbinding ontstaat zodra jij je niet langer laat sturen door beperkende gedachten, oordelen, normen, waarden en andere conditioneringen uit het verleden. Niet langer probeert een verbeterde versie van jezelf of van een ander te maken. Maar te werken - te bewegen - met datgene wat je hebt, niet wat je denkt te moeten hebben. Je bent goed zoals je bent.

 

Yoga, Pranayama (ademwerk) en Meditatie zijn ondersteunend bij het onderzoek naar onszelf. Zij maken ons in eerste instantie bewust van de conditioneringen en spanningen in lichaam en geest. Zij zorgen echter ook voor het ontstaan van ontspanning en ruimte, waarin de patronen en spanningen kunnen oplossen.

Uiteindelijk kan je dan her-kennen wie of wat je in wezen bent. Dit noemen we ook wel thuiskomen, of thuiskomen in ‘je ware natuur’. Niet voor niets heet yoga ook wel de weg van de bevrijding.

Als yogadocente voel ik me verantwoordelijk en vind ik het belangrijk een veilige omgeving te creëren. Ik ben goed opgeleid en deskundig in hetgeen ik doorgeef. Ieder lichaam is anders. Door houdingen en alternatieven aan te bieden, nodig ik je uit te voelen wat passend is en te ervaren wat de mogelijkheden zijn. 

IMG_4184.jpg
Gelukkig Meditator

WAAROM IS YOGA GOED VOOR JE?

Yoga is super leuk om te doen èn ook heel goed voor lichaam en geest. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is bewezen dat yoga vele fysieke en mentale voordelen heeft.

Een paar van de fysieke voordelen zijn o.a. een verbetering van je lichaamshouding, wat ten goede komt aan eventuele nek- en rugklachten. Het vergroot de flexibiliteit van het lichaam. Wat niet betekent dat je de tenen hoeft aan te raken. Maar naarmate je een langere tijd yoga beoefent, zul je merken dat het lichaam meer flexibel wordt. En yoga heeft een versterkend effect op het lichaam. Je zult meer energie ervaren.

Ook voorziet yoga in een aantal mentale voordelen. De combinatie van aandachtig bewegen en ademhaling zorgt voor stressvermindering, meer energie en mentale fitheid. Door yoga beoefen je je opmerkzaamheid. Door steeds weer de aandacht met liefdevolle vriendelijkheid terug te brengen naar het hier en nu. Met behulp van je ademhaling houd je je aandacht bij je lichaam en ga je veel beter voelen hoe het met je lichaam gaat. En waar het lichaam stress vasthoudt. Door deze lichamelijke signalen te herkennen, zul je niet zo snel meer over je grens gaan. En kun je je lichaam vervolgens weer sneller laten ontspannen.

Je beweegt met aandacht, het versterkt dus je focus. Yoga kan je helpen beter om te gaan met angstgevoelens. Met gevoelens van kwetsbaarheid. Het vraagt moed en doorzettingsvermogen om steeds weer de mat uit te rollen en daar jezelf te ont-moeten, met een vriendelijke blik, met compassie voor wat er is.

bottom of page